پایان نامه عملکرد شغلی کارکنان:نظریه سقف شیشهای |
نظریه سقف شیشهای
اصطلاح سقف شیشهای به پدیدۀ رشد و برخورد اشتغال زنان با مانع اشاره میکند. در بسیاری از موارد زنان خیلی خوب در موسسات خود تا جای معینی بالا میروند و سپس به نظر میرسد مانع یا سقفی وجود دارد که از پیشرفت آنان جلوگیری میکند.
بعنوان مثال، برخی زنان به سطوح بالای مدیریتی دست مییابند اما نمیتوانند درهای مدیریت اجرایی را بگشایند. آنها میتوانند مشاغل مدیریتی و اجرایی را از پشت شیشهای ببینند اما نمیتوانند مانع را از میان بردارند. بسیاری از زنان با استعداد در برابر مانع شیشهای باقی نمیمانند و بگونهای منفعل آن را تحمل نمیکنند، در عوض آنها به یک شرکت دیگر میروند یا یک فعالیت تجاری را خود آغاز میکنند و اغلب به گونهای موفقیت آمیز با شرکتهایی که آن را ترک گفتهاند ، رقابت میکنند ( گودرزی ، 1388).
نظریههای قبض و زن – مرد یکسانی
در مقابل نظریه بسط و انفکاک که در آن کوشش میشود زنان و مردان را از هم جدا کنند (در این نظریه ها حتی هوش، استعداد، ذائقه و تمایلات زن و مرد را از یکدیگر متمایز میدانند) ، در نظریه های قبض تلاش بر این است که تفاوتهای زن و مرد را به حداقل کاهش دهند.
تفاوتهای زیستی ، حداقل تفاوتهاست زیرا مرد و زن مکمل یکدیگرند و این تفاوتها برای بقاء نسل ضروری است. نظریههای قبض بر اساس میزان اشتراک زن و مرد تفاوت مییابند، اما نظریه زن – مرد یکسانی به حداکثر اشتراک و حداقل تفاوت بین زن و مرد قائل است که بر اساس این نظریه:
- برابری زن و مرد باید در همۀ حقوق، امتیازات و مزایا لحاظ شود که خانوادۀ برابری یافته نیز از همین اندیشه سرچشمه میگیرد.
- زن و مرد یکسانند و تفاوتهای جنسی مانع یکسانی نیست. این نظریه در دو نظام اجتماعی شبه پست مدرن کشورهای اسکاندیناوی و کمونیستی در دوران مائو پیاده شد (ساروخانی، 1391 به نقل از لبیبی،1391).
نظریه فرسایش
زمانیکه عقب ماندگی فرهنگی وجود دارد، زیرساختها دگرگون میشوند در حالیکه روساخت ها تحول نمییابند یا سرعت تحول انها اندک است. از این رو ساختار جامعه با مشکل مواجه میشود زیرا عناصر درونی و بیرونی با یکدیگر همسانی یا پیوند ندارند و حتی یکدیگر را دفع مینمایند. در میحط شغلی نیز به همین ترتیب است که اگر تسخیر فضاهای بیرونی توسط زنان با ورود مردان به خانه همراه نباشد، طبیعی است که تعادل نسبی خانواده بهم میریزد.زن شاغل بعد از 8 ساعت کار و ماندن در ترافیک دشوار شهرهای بزرگ زمانیکه به خانه می آید شاهد همۀ کارهای خانگی است که یک به یک در انتظارش هستند. در این حال وی ناچار است به سرعت و بدون هیچ زمانی برای استراحت باز هم مشغول کار شود. سرعت از یک سو و نبود فرصت برای دیدن حاصل کار به عنوان نشانۀ زنده بودن، موجب بوجود آمدن سندروم تعجیل میشود که تمامی این عوامل به فرسایش زودرس زنان منجر خواهد شد و در مواردی با فشارهای عصبی، جسمی و روانی مواجه میشوند ( شیخی، 1380).
1 -egalitarian family
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 02:31:00 ب.ظ ]
|