پایان نامه عملکرد شغلی کارکنان:نظریه ناهماهنگی شناختی |
نظریه ناهماهنگی شناختی
مفهوم هماهنگی در رفتار انسانی ، گسترش مفهوم عام هماهنگی از دنیای فیزیکی به حوزه رفتار انسانی است . برخی نظریهپردازان عقیده دارند که انسانها بهشیوههای متعددی ، برای هماهنگی میان نگرشها و رفتارها ، در درک و تصور ما از دنیا و حتی در رشد، کوشش میکنند . در واقع انسانها میکوشند تا دنیای خود را بهشیوهای سامان دهند که به نظرشان معنادار و قابل فهم بیاید .
نظریات هماهنگی
نظریات مختلفی در باب هماهنگی وارد شده است؛ که مهمترین آن ها عبارتند از : نظریه تعادل هایدر ؛ این نظریه بیانگر این مطلب است که فرد ، ارتباط نگرشهایش را نسبت به افراد و موضوعات در ساختار شناختی خود چگونه سامان میدهد .
نظریه تقارن: نظریه تقارن در باب ارتباط بین افراد و اثرگذاری افراد بر همدیگر و نیز جاذبه میان فردی است . نظریه ناهمخوانی ازگود : این نظریه شبیه نظریه تعادل هایدر است ؛ که به ویژه به نگرشهای شخص، نسبت به منابع اطلاعات و موضوعات مورد تأیید منبع ، میپردازد . نظریه مدیریت برداشت ؛ افراد بهدنبال خلق تصویری از همسانی میان نگرشها و رفتارهای خود در دیگران هستند؛ تا بهشکل مطلوبی خود را نشان دهند . نظریه ادراک خویشتن ؛ افراد ، نگرشهایشان را از رفتار خویش و محدودیتهای موقعیّتی استنتاج میکنند . الگوی حقیقتنمایی تفسیر شناختی ؛ این نظریه در باب فرایند قانعسازی است .
نظریه ناهماهنگی شناختی فستینگر : نظریه ناهماهنگی شناختی لئون فستینگر، مشهورترین الگوی همسانی شناختی و شاید تأثیرگذارترین نظریه در روانشناسی اجتماعی است.او این نظریه را برای نخستین بار در سال 1956مطرح کرد . نقطه شروع مهم برای برای فستینگر، مشاهده این وضعیت در زندگی روزمره بود، که اغلب در وضعیّتی قرار میگیریم که طبق نگرشهای خود عمل نمیکنیم ؛ بلکه هماهنگ با الزامات نقش خود و یا زمینه اجتماعی عمل میکنیم.
طبق نظریه ناهماهنگی ، شناختهای یک فرد (مثل افکار، نگرشها و باورها) ، ممکن است هماهنگ ، ناهماهنگ یا نامربوط باشد . داشتن شناختهای هماهنگ سبب ناهماهنگی شناختی میشود؛ که حالت ناخوشایندی از برانگیختگی است که فرد را به کاهش ناهماهنگی برمیانگیزد.کاهش ناهماهنگی با اضافه، کم یا جایگزین کردن شناختها انجام میشود .
شکلگیری ناهماهنگی شناختی
لئون فستینگر، بنیانگذار این نظریه، معتقد است که تعارض بین دو شناخت در درون فرد، اساس تغییر نگرش را تشکیل میدهند.دو شناخت، موقعی ناهماهنگی پیدا میکنند، که تأیید یکی، موجب نفی دیگری میشود.این حالت زمانی پیش میآید که مثلا باورهای متضاد داشته باشیم؛ یا حتی نگرش و رفتار ما مخالف یکدیگر باشند.
1 - cognitive dissonance theory
2 -Azgod
3 -Haider
4 - Leon Festinger
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 02:32:00 ب.ظ ]
|